Statusbericht

Submissions for this form are closed.

9 december 2019 - Studiedag 'Ouder worden: een uitdaging?!' - West-Vlaanderen

Voor wie is deze vorming interessant?

Deze studiedag richt zich tot actoren in de ouderenzorg. We bieden deze dag concrete kaders en handvatten in het omgaan met ouderen en de uitdagingen die met het ouder worden gepaard gaan.

Wat kan je verwachten?

9u00 Onthaal

9u30 Verwelkoming door Mevr. Jente Vandeburie, provinciaal coördinator CGG Suïcidepreventiewerking West-Vlaanderen.

9u45 Ouder worden. Dr. Ann Vandenbroucke, geriater AZ Damiaan Oostende, LEIF-arts en gekend van de populaire televisiereeks "Topdokters".  

Hoe moeilijk is het om ouder te worden? En hoe moeilijk is het om héél oud te worden? Wanneer wordt het leven een last om te dragen? Wanneer is het genoeg geweest?

                                          
11u15 De rol van zorg- en hulpverleners in de preventie van suïcide bij ouderen: adviezen en e-learning.  Mevr. Eva Dumon, wetenschappelijk medewerker Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP).

Zorg- en hulpverleners kunnen een sleutelrol spelen in de preventie van suïcide bij ouderen. In dat kader bracht het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie eerder dit jaar adviezen uit over hoe zorg- en hulpverleners suïcidale gedachten bij ouderen kunnen detecteren, bespreekbaar maken en behandelen. Deze lezing biedt een overzicht van de adviezen en werpt een blik op de bijhorende e-learning cursus.

 12u00 Broodjeslunch

 13u00 Workshop 1 – 2 – 3 – 4

 14u30 | Pauze

 15u00 |  Workshop 1 – 2 – 3 – 4

 16u30 | Einde studiedag 

WORKSHOPS

Workshop 1 | Doodswens en suïcidaliteit op oudere leeftijd
CGG Suïcidepreventiewerking West-Vlaanderen

We gaan op stap met Gilbert, een man van 75 jaar. Hij voelt zich de laatste tijd niet goed in zijn vel. Hij is het allemaal een beetje moe en spreekt soms over de dood. Welke signalen wijzen op zelfmoordgedachten? Hoe maak je dit bespreekbaar met Gilbert? Welke interventies zijn mogelijk?

Workshop 2 | Alcohol en ouderen. Een alcoholbeleid in je organisatie
CGG Largo  Preventiewerking Tabak, Alcohol en Drugs 

Iemand heeft duidelijk te veel gedronken en wil nog met de wagen rijden, iemand valt onder invloed anderen lastig, een medewerker maakt zich zorgen over de impact van het alcoholgebruik van een bezoeker/bewoner op diens gezondheid, een cliënt vraagt om alcohol mee te brengen van de winkel…
Door de lichamelijke veranderingen die gepaard gaan met ouder worden, kan een geringe hoeveelheid alcohol al tot intoxicatie en schadelijke effecten leiden. Ook medicatie leidt in combinatie met alcohol tot een hoger risico op sociale- en gezondheidsproblemen.
Staan jullie binnen je organisatie stil bij een (preventieve) aanpak rond alcohol? Een duidelijk alcoholbeleid geeft medewerkers en vrijwilligers een houvast om passend te reageren op dergelijke situaties. En nog belangrijker, het helpt om problemen te voorkomen.

Workshop 3 | Slaap en slaapproblemen bij ouderen: tips voor een betere slaaphygiëne
Jan Debaene, hoofdverpleegkundige acute ouderenpsychiatrie AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV

Een goede nachtrust is erg belangrijk en noodzakelijk voor onze gezondheid en hoe we ons voelen. Tijdens de slaap krijgt ons lichaam en ons geheugen de tijd om te herstellen. Maar ons slaappatroon en onze slaaparchitectuur veranderen met ouder worden. Daarom worden ouderen allemaal wel eens geconfronteerd met slaapproblemen, hetzij bij henzelf, hun partner of familieleden. Tijdens deze interactieve workshop gaan we dieper in op: wat is slapen eigenlijk, hoe verandert ons slaapgedrag met het ouder worden, welke slaapproblemen kunnen zich voordoen op oudere leeftijd, hoe kunnen wij zorgen voor een betere slaaphygiëne?
 

Workshop 4 | Op stap met de roze bril
Amra Hurlebusch, psychiatrisch verpleegkundige en oplossingsgericht therapeut, acute ouderenpsychiatrie AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV

Ouderen krijgen heel wat opdoffers te verwerken – niet gemakkelijk om hen in de dagdagelijkse werking steeds opnieuw bij te staan, moed te geven en zelf een positieve kijk te bewaren. In deze workshop gaan we daarom heel praktisch aan de slag met het bordspel “Op stap met de roze bril”. Door oplossingsgerichte vragen en opdrachten wordt onze aandacht “automatisch” gericht op wat wél nog gaat, op de goede ervaringen, op de wensen en de krachten. De workshop biedt ruimte om uit te proberen, vragen te stellen en in gesprek te gaan. Er worden tips en suggesties vanuit het werkveld ouderenpsychiatrie gegeven.

Praktisch

Locatie | Gebouwen ZoWe Verpleegkunde Barrièrestraat 2d te Brugge
Kostprijs | € 45

Interesse?

Inschrijving en keuze workshops | klik hier
Contact | marieke.coorevits@cgglargo.be

Je inschrijving is pas definitief na overschrijving van het inschrijvingsgeld. Deelname zal per e-mail bevestigd worden nadat wij de betaling hebben ontvangen.

© Zelfmoord1813 - disclaimer