Signalen herkennen en in gesprek gaan over zelfdoding - Vorming

Geplaatst door: kirstenpauwels

Centrum ter Preventie van Zelfdoding

‘Terwijl de gedachte in jou woekert, speel je naar buiten toe op uitmuntende wijze een rol. Daarom hoor je vaak over iemand die door zelfdoding overleed: “vreemd, die was nochtans altijd opgewekt”’. Iemand die zelf aan zelfdoding gedacht heeft vertelt: ‘Niet mijn wereld stond stil, maar ik stond stil, de wereld draaide gewoon door. Wat me in leven hield? Dat enkele mensen bleven praten met mij, ook over die gedachte, zelfs over de daad, dat ze het durfden te benoemen.’

Er wordt nog steeds een enorm taboe ervaren om over zelfdodingsgedachten te spreken. Om dit taboe te doorbreken is het belangrijk dat de signalen van zelfdodingsgedachten herkend en opgepikt kunnen worden en dat je ook weet hoe je erover in gesprek kan gaan. Suïcidepreventie is immers een taak van iedereen, niet enkel van specialisten en hulpverleners, maar ook bijvoorbeeld van medewerkers die mogelijks in contact kunnen komen met suïcidale personen. Een goed gesprek met jou, kan reeds een verschil maken.

Kan jij met zekerheid zeggen dat er niemand in jouw (werk)omgeving aan zelfdoding denkt? En zou je dan weten hoe je daarmee om kan gaan? Wat je wel of niet mag zeggen? In de training over signaalherkenning op 27 maart leren we jou de signalen kennen en gaan we aan de slag met de verdere stappen in een gesprek wanneer je weet dat iemand zelfdodingsgedachten heeft.

Elementen die aan bod komen tijdens de training:

  • Signaalherkenning
  • Zelfmoord benoemen en acuutheid inschatten
  • Betekenis en ambivalentie
  • Doorverwijzen

Klik hier voor meer informatie over deze vorming.

© Zelfmoord1813 - disclaimer