Word chatvrijwilliger bij de Zelfmoordlijn

Help ons de chathulpverlening verdubbelen

Tegen eind 2021 wil de Zelfmoordlijn zowel de openingsuren van de chat als haar aantal chatvrijwilligers verdubbelen. Daarvoor hebben we jullie hulp nodig! Via deze pagina leer je meer over wat je doet als chatvrijwilliger, en kan je je ook gelijk aanmelden.

Stel je kandidaat

 

Wil je iets kunnen betekenen voor anderen? Heb je een groot inlevingsvermogen en wil je tijd nemen voor mensen die het niet meer zien zitten? Kan jij je vrijmaken om naar mensen in nood te luisteren en beschik je over een goede dosis draagkracht? Dan is het beantwoorden van de Zelfmoordlijn misschien wel iets voor jou.


Waarom chatter worden?

Steeds meer oproepers wenden zich niet tot de telefoon, maar verkiezen het om via chat met de Zelfmoordlijn contact op te nemen. Voor velen van hen blijkt het online chatcontact nog net iets laagdrempeliger aan te voelen dan een telefoongesprek.

Om tegemoet te komen aan die stijgende vraag naar chatgesprekken, zijn we dan ook op zoek naar een heleboel nieuwe chatvrijwilligers. Concreet willen we tegen begin 2022 onze bestaande chathulp verdubbelen, zowel qua uren als qua aantal vrijwilligers. Daarvoor hebben we jullie nodig!

Niet alleen voor de mensen die je helpt, kan een gesprek een enorme meerwaarde zijn. Je kan er ook als beantwoorder veel uit bijleren. Een tijd geleden lieten we één van onze chatvrijwilligers neerschrijven wat zijn vrijwilligersengagement voor hem betekent.

"Sinds ik bij de Zelfmoordlijn werk als chatter, sta ik op een andere manier in het leven. Ik ervaar des te meer dat een heel groot deel van de mensen het echt zwaar heeft en geen weg vindt in de maatschappij, tot op het punt waarop zelfdoding de enige uitweg lijkt. Dit maakt dat ik meer open sta voor de verhalen van anderen en dat ik niet meer zo snel beoordeel of veroordeel."


Basisvereisten

Iedereen die minstens 20 jaar oud is en zich voor tenminste een jaar kan engageren, kan zich kandidaat stellen. Je hebt geen specifieke vooropleiding nodig, daar zorgen wij voor. Bij de start van de opleiding zijn deze basishoudingen een voorwaarde:

 • Je hebt een groot inlevingsvermogen.
 • Je wil er zijn voor anderen.
 • Je beschikt over voldoende tijd en engageert je voor minimum een jaar.
 • Je beschikt over voldoende draagkracht en je voelt je goed in je vel.
 • Je bent begripvol ten aanzien van allerlei problemen, in het bijzonder zelfdoding.
 • Je bent discreet.

Stel je kandidaat


Opleiding

Het CPZ organiseert twee maal per jaar opleidingen om de Zelfmoordlijn mee te kunnen beantwoorden. Iedereen die interesse heeft om vrijwilliger te worden, vragen we zijn/haar interesse te laten weten. Via een vragenlijst en kennismakingsgesprek toetsen we samen af of dit vrijwilligerswerk bij je past en/of je geschikt bent.

De opleiding start met een theoretische sessie op zaterdag, daarna volgen negen praktijksessies (’s avonds of overdag, naargelang je voorkeur). Tijdens de opleiding krijg je als kandidaat-vrijwilliger een inzicht in:

 • signalen van suïcidaliteit
 • het proces van zelfdodingsgedachten naar zelfdodingsgedrag
 • risico- en beschermende factoren voor zelfdoding
 • de belangrijkste houdingen en technieken voor crisishulpverlening
 • hoe deze vaardigheden toe te passen
 • bijzondere oproepen aan de Zelfmoordlijn 1813

De eerstvolgende vorming vindt plaats in het voorjaar van 2021. Bij voorkeur organiseren we deze fysiek, maar indien dit niet mogelijk is kunnen deze ook online doorgaan. De theoretische sessie gaat bij deze opleidingsgolf door op 23/01/2021De praktische sessies gaan door in respectievelijk Antwerpen, Gent, Mechelen, Leuven en Hasselt en dit vanaf eind januari.


Engagement

De chat is op dit moment bereikbaar van 18u30 tot 22u. Om ervoor te zorgen dat we deze bereikbaarheid halen, vragen we aan elke vrijwilliger een vast maandelijks engagement op te nemen. Voor de chat ligt dit engagement op minimum 10 uur per maand, met een maximum van 20 uur per maand.

Stel je kandidaat


 

    © Zelfmoord1813 - disclaimer