Mediarichtlijnen voor journalisten

Een zorgvuldige berichtgeving over zelfmoord is van levensbelang. Daarom ontwikkelde het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) richtlijnen voor journalisten en zet ze jaarlijks een mediamaker in de bloemetjes met de 'VLESP Media-award'. Ook voor informatie, advies en vorming kan je bij het VLESP terecht.

Impact van media

Richtlijnen voor journalisten

VLESP Media-award

VLESP Mediawerking

Impact van media

Het thema zelfmoord in de media brengen kan zorgen voor een betere bespreekbaarheid, maar het houdt ook risico’s in. Onderstaande video illustreert de impact die media op zelfmoord kunnen hebben. Voor een video met ondertiteling, klik hier.

 

top

Richtlijnen voor journalisten

In deze brochure lees je de vernieuwde richtlijnen voor journalisten. De richtlijnen zijn wetenschappelijk onderbouwd, omvatten praktische tips en werden opgesteld in overleg met journalisten.

Bekijk ook onderstaande animatievideo die de richtlijnen beknopt illustreert. Voor een video met ondertiteling, klik hier.

Voor sociale mediagebruikers en influencers ontwikkelden we tips op maat, deze ontdek je hier.

top

VLESP Media-award 

Het VLESP wil op een positieve manier media sensibiliseren en adviseren over de gunstige effecten van een correcte en respectvolle berichtgeving en beeldvorming over zelfdoding. Om mediamakers te bedanken die op een correcte en hoopvolle manier hebben bericht over zelfdoding, conform de mediarichtlijnen, organiseert het VLESP sinds 2020 jaarlijks de uitreiking van de 'VLESP Media-award'. Voorheen werd de mediaonderscheiding georganiseerd door Werkgroep Verder (sinds 2019 een deelwerking van VLESP).

Ook jij kan iemand nomineren! Zag jij een artikel, boek, documentaire, reportage, theaterstuk of film over zelfdoding dat volgens jou veelbetekenend was voor het bespreekbaar maken van zelfdoding of de preventie van zelfdoding in Vlaanderen? Dan kan je een journalist, schrijver, televisie- of theatermaker nomineren voor de VLESP Media-award. Bezorg ons via e-mail jouw nominatie met daarin de naam van de mediamaker en de link naar het artikel, boek of programma dat volgens jou een pluim verdient. 

Op 10 september 2020 reikten we de 'VLESP Media-award 2019' uit. De vijf genomineerden waren: Fernand Van Damme (De Morgen), Linde Merckpoel (Studio Brussel/VRT), Veerle Beel (De Standaard), Bart Schols ('De Afspraak', VRT) en Sofie Buekenhoudt (Het Nieuwsblad). Op onze sociale media (TwitterInstagram en Facebook) lees je meer duiding bij hun nominatie. De winnaar van de VLESP Media-award 2019 is Bart Schols. We willen hem van harte bedanken voor zijn inzet voor suïcidepreventie, zowel voor als achter de schermen. Bekijk hier de video van de award uitreiking:

 

Hieronder vind je een overzicht van de laureaten van de mediaonderscheiding van de voorbije jaren:

Mediaonderscheiding 2018 - Eline De Munck & Wouter Berlaen (Te Gek!?!)

Mediaonderscheiding 2017 - Familie (VTM)

Mediaonderscheiding 2016 - Pieter-Jan Breyne & Olivier Neese (KvW)

Mediaonderscheiding 2015 - Ine Renson (De Tijd)

Mediaonderscheiding 2014 - De Ridder (één)

Mediaonderscheiding 2013 - Stefanie de Jonge

Mediaonderscheiding 2012 - Filip Rogiers

Mediaonderscheiding 2011 - Nathalie Basteyns

Mediaonderscheiding 2010 - Maud Vanhauwaert

Mediaonderscheiding 2009 - Gitte Van Hoyweghen

Mediaonderscheiding 2008 - Lea Van Hoeynissen

Mediaonderscheiding 2007 - Veerle Maes

Mediaonderscheiding 2006 - Bart De Myttenaere

Mediaonderscheiding 2005 - Guinevere Claeys

Mediaonderscheiding 2004 - Veerle Beel

top

VLESP mediawerking

In 2019 werd de werking van Werkgroep Verder geïntegreerd in de werking van het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP). Mediamakers kunnen voor informatie en advies dus nu terecht bij VLESP

VLESP geeft verder ook lezingen en vormingen op maat aan journalistieke opleidingen en redacties. Contacteer ons voor meer informatie of een aanvraag.

Tot slot is VLESP waakzaam voor onveilige of ongepaste berichtgeving. Kwam je een artikel, boek, documentaire, reportage, theaterstuk of film met ongepaste inhoud tegen? Meld het dan hier en wij volgen het op.

 

© Zelfmoord1813 - disclaimer